V Prešove opravili cintorín vojakov c. k. armády a zasvätia ho

15.10.2003 Celý región

Cintorín vojakov rakúsko-uhorskej cisársko-kráľovskej (c. k. ) armády v Prešove opravili od júna t. r. do pôvodného stavu z rokov 1916 - 1917. Slávnostné zas...
Cintorín vojakov rakúsko-uhorskej cisársko-kráľovskej (c. k. ) armády v Prešove opravili od júna t. r. do pôvodného stavu z rokov 1916 - 1917. Slávnostné zasvätenie pohrebiska, ktoré je priamou súčasťou mestského verejného cintorína sa uskutoční v sobotu 18. októbra.

Počas prác postavili centrálny kríž s pietnym miestom so zoznamom všetkých pôvodne tu pochovaných 1475 vojakov, urobili chodník k pietnemu miestu, osadili žulové symbolické kríže na zachovaných hroboch asi 300 bojovníkov, vymenili trávnik a stromy.
Aj keď medzi pochovanými bolo aj 87 nemeckých a 76 ruských vojakov náklady na všetky renovačné práce hradil Rakúsky Čierny kríž (RČK). Jeho partnerom je Spoločnosť starostlivosti o vojnové hroby so sídlom v Prešove. Bilaterálna spolupráca sa opiera o zákon o vojnových hroboch, ktorý v roku 2002 schválil slovenský parlament.
Ján Tomko, podpredseda prešovskej spoločnosti, pre TASR povedal, že nejde o ich prvý kontakt s RČK. Obnove cintorínov z prvej svetovej vojny sa však chcú v najbližšom období venovať sústredenejšie a výsledok prác v Prešove poslúži ako prototyp.
Na Slovensku je približne 325 cintorínov vojenských obetí prvého svetového konfliktu a všetky sú vo veľmi zanedbanom stave. Na miestach mnohých sú už i 50 rokov staré stromy. Uložené sú na nich telesné pozostatky vojakov armád rakúsko-uhorskej c. k. , ruskej, srbskej a talianskej. Najviac cintorínov a to 270 je na území terajšieho Prešovského kraja. Súvisí to s bojmi počas tzv. prvej a druhej ofenzívy cárskych vojsk generála Brusilova, ktorých cieľom bolo preniknúť cez Karpaty a dostať sa do uhorskej nížiny.
Na cintoríne v Prešove sú tiež pozostatky 115 vojakov rakúsko-uhorskej c. k. armády, ktorí pochádzali z terajších oboch krajov na východnom Slovensku.

(jj)
 

Vyberte región